ToetsdesTijdsAntonioBöhmPiano De vier vleugels van het Toets Des Tijds atelier.

De Weense vleugel Joseph Böhm (kopie TDT 2000)
Toen in 1995 de restauratie van de originele Böhm in volle gang was, konden parallel daaraan de nodige metingen, tekeningen en bouwplannen gemaakt worden om een unieke kopie van dit historische instrument te maken. De eveneens in het Veem werkende meubelmaker Antonio Romeu vervaardigde vervolgens de constructie en de kast van deze vleugel, terwijl restaurateur Jan van der Sangen zich ontfermde over het klaviermechaniek, de besnaring en de zangbodem. Sindsdien is het instrument voor veel van de concerten in de TDT-series gebruikt.

De IBACH vleugel werd verworven en gerestaureerd in 2004. Bouwjaar van deze moderne vleugel is 1905. Dit type vleugel is vrij zeldzaam door de speciale constructie van de zogenaamde ‘dubbele resonantiebodem’, die de bouwers toen bij een beperkt aantal van hun vleugels toepasten..

De Broadwood 1873 is een van de vroegste restauraties van het atelier. Dit type Engelse vleugel werd door Broadwood speciaal gebouwd om te functioneren in tropische klimaatzones. Zo is de kast geheel van massief mahonie (in tegenstelling tot de gebruikelijke fineermaterialen) en zijn alle kwetsbare latten en zangbodemgedeeltes met messing schroeven extra geborgd.

De Broadwood 1848 verkeert momenteel weliswaar in onbruikbare staat wegens een kapot stemblok, maar is historisch wel van belang doordat het instrument – af te leiden uit de serienummering van Broadwood – slechts een paar nummers lager is dan de bekende vleugel van hetzelfde type die de familie Broadwood aan Chopin ter beschikking stelde tijdens zijn laatste concertreis in Engeland.