Upcoming Concerts

1st Nov 2020, 15:00Venue: Werkgebouw Het VeemVan Diemenstraat 412, 1013 CR Amsterdam
Programme: TOETSENPARADE: Celestial (hemelse) muziek

Zondagmiddag staat de celesta en officiële “celestist”, Celia García-García, in de schijnwerpers. Normaal staat dit bescheiden instrument verscholen in het orkest. Voor een middag met vrolijke, hemelse en populaire klassieke muziek, is het een perfect licht zondagmiddagconcert. 

Tijdens de Toetsenparade speelt ze een gevarieerd programma met korte stukken in verschillende stijlen van Scarlatti, C. Ph. E. Bach, Schumann, Saint-Saëns, Satie, Debussy, Ziblat.

BESTEL TICKETS

Celia García-García. Photo by Bob Bruyn

Celia García-García kwam voor het eerst in aanraking met de celesta tijdens een studentenproject op Musikene, het conservatorium van San Sebastián in haar geboorteland Spanje. Ze speelde daar Les chansons de Bilitis, muziek die Debussy schreef voor de gelijknamige geënsceneerde dichtbundel. De bezetting bestond uit twee harpen, twee fluiten en celesta. Celia raakte meteen betoverd door het klankbeeld van het ensemble.

Celia is gespecialiseerd in orkestspel (piano, celesta, synthesizer en harmonium) en treedt regelmatig op met orkesten, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Noord Nederlands Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Het Balletorkest en andere. Door haar ervaring met celesta in het orkest groeide haar liefde voor het instrument. Ze besloot de solo-mogelijkheden van het instrument te gaan onderzoeken en inmiddels is ze een ware ambassadrice voor de celesta.

Als solo “celestiste” trad Celia op met het Matangi Quartet in tv-programma Podium Witteman met de Dans van de suikerfee uit de Notenkraker van Tchaikovsky. Ook speelde ze tijdens de Classical Music Rave in Gent. In 2016 nam ze in opdracht van Schiedmayer Celesta uit Stuttgart, de enige celesta-fabrikant ter wereld, een cd op met pianomuziek uitgevoerd op celesta. 

Ze speelde  celesta in kamermuziekensembles met uiteenlopende bezettingen. Zo trad ze op in tv-programma Podium Witteman met Club Classique en met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en het Paradiso Orchestra de mini-opera ‘De dichter’ met teksten van Pfeijffer en muziek van Mozart. Ook gaf ze duoconcerten met Brandt Attema (bastrombone), Bernadeta Astari (sopraan) en Myrthe Helder (viool, in december 2020). 

Samen met kostuumontwerper Victorine Pasman ontwikkelde ze de Jellyfish Tree, een poëtische beeldende performance met dans en live muziek, geïnspireerd op de onderwaterwereld.

Als pianiste trad Celia met haar verschillende vaste- en ad hoc kamermuziekensembles (Duo IJlstra García, Codigo Trio, Ilonka Kolthof…) in heel Nederland op, maar ook daarbuiten: in Spanje, Duitsland, Litouwen, Canada, Rusland en China. In 2020 heeft haar Duo IJlstra-García (met saxofoniste Femke IJlstra) de voorstelling “Is jazz music too?” in première gebracht. Het is een theatraal concert rondom de legendarische zangeres Éva Gauthier (1885-1958), in samenwerking met Corinne Heyrman (schrijfster) en Annechien Koerselman (regisseuse).

Celia behaalde haar Masterdiploma klassieke piano aan het Rotterdams Conservatorium in 2011. Daarvoor studeerde ze bij Miguel Ituarte in Musikene, en bij Frank van de Laar bij ArtEZ Conservatorium, waar ze haar bachelor diploma haalde.