Upcoming Concerts

22nd Apr 2018, 20:15Venue: Werkgebouw Het VeemVan Diemenstraat 412, 1013 CR Amsterdam
Programme: COMPONISTEN SPELEN EIGEN MUZIEK: Marinissen, Loevendie

Programma:

Arnold Marinissen– slagwerk en Katharina Gross-cello

Theo LoevendieMartin van Duynhoven en Arjen Gorter

Arnold Marinissen en Katharina Gross

Componist en slagwerker Arnold Marinissen en celliste Katharina Gross creëren sinds 2010 samen muziek.

In 2013-14 realiseerden Gross & Marinissen Cello Songbook, een set van zo’n vijftig minuten voor cello en klanksporen. Een aantal songs verscheen op het album Things are Perfect.

Hun gezamenlijke album Nebula kwam in 2015 uit en klonk sindsdien ondermeer bij de Cello Biënnale Amsterdam, het Sounds of Music Festival Groningen, het After Sunset Festival op Schiermonnikoog, in Nieuw-Zeeland, Kroatië, Oostenrijk en Duitsland

Theo Loevendie  is componist/improvisator en legendarisch als sopraan saxofonist/bandleider. Slechts een paar jaar geleden is Theo van instrument geswitcht en maakt thans furore als pianist in zijn eigen repertoire.

 

 

 

martin2 Met Martin van Duynhoven door wonderland van de jazzMartin van Duynhoven (Boxmeer, 13 juni 1942) is een Nederlands drummer.

Martin van Duynhoven is samen met Han Bennink, John Engels en Pierre Courbois een van de meest gerenommeerde jazzdrummers en percussionisten van Nederland uit de bebopgeneratie van de jaren zestig en zeventig. Deze vier heren hebben ook samen een kwartet genaamd BCDE.

Drummer Martin van Duynhoven is een van de meest gerenommeerde jazzdrummers en percussionisten van Nederland uit de bebopgeneratie van de jaren zestig en zeventig.

Van Duynhoven begon met het spelen van slagwerk in een harmonieorkest. In 1966 won hij de tweede prijs in een competitie in Wenen, waarbij bekende jazzmusici zaten. Als “vaste” drummer speelde Martin onder meer in het Theo Loevendie Kwartet. In 1984 ontving hij de Boy Edgar-prijs.

Naast zijn bestaan als drummer oefende hij tevens het beroep van grafisch ontwerper uit.

ArjenBassist Arjen Gorter sluit midden jaren zestig een muzikale vriendschap met rietblazer Willem Breuker, die tot het overlijden van laatstgenoemde zal voortduren. Samen maken ze deel uit van de groep van Gunter Hampel, hetgeen leidt tot meer contacten in Duitsland, zoals met saxofonist Rüdiger Carl en trompettist Manfred Schoof. Kort nadat Breuker in 1974 zijn Kollektief opricht, is Gorter een van de muzikanten die hij vraagt om de basisgroep te komen versterken. Buiten zijn werk bij het Willem Breuker Kollektief is Gorter een veelgevraagd sideman bij groepen van onder anderen Theo Loevendie, Leo Cuypers, Nedly Elstak en Frank van Bommel.

 

BESTEL TICKETS

Tickets bij bestelling online:
€ 18,50/€ 13,50 met korting (Stadspas/65+/CJP/Studentenpas)
Passepartout 21 April twee concerten of 22 April twee concerten € 30,–/€ 20,– met korting
Passepartout al vier concerten € 50,–/€ 30,– met korting
Aan de kassa bij het concert: € 19,50/€ 14,50

In de tijd van Bach, Mozart, Beethoven, Paganini, Chopin of Rachmaninov was het gewoon dat componisten hun werken ook zelf uitvoerden. In de hedendaagse gecomponeerde muziek gebeurt dat -vreemd genoeg- zelden, terwijl het in genres als wereldmuziek en jazz juist heel gebruikelijk is.

Stel dat we Bach, Mozart en Beethoven nu nog konden horen spelen. Dat zou ongetwijfeld verstrekkende gevolgen hebben voor de uitvoeringspraktijk. We halen de oude traditie terug en staan de componisten weer zelf als uitvoerder op het podium. Zij laten horen hoe zij willen dat hun werken klinken, waardoor de diepste lagen van de muziek worden blootgelegd, net zoals dat eertijds in de klassieke muziekpraktijk het geval was. In de interpretatie van de componist komt de essentie van de muziek ongefilterd naar voren en staat authenticiteit voorop. Een componist die speelt, geeft richting aan het luisteren, legt accenten en laat horen wat hoofd- en bijzaken zijn.

In deze tweedaagse productie gaat het om zo dicht mogelijk bij de bron te zijn en te ervaren hoe flexibel componisten soms omgaan met hun werk. Bij de samenstelling van het programma is gekozen voor componisten die bij het uitvoeren van eigen composities altijd extra dimensies weten toe te voegen.

Componisten Spelen Eigen Muziek sluit naadloos aan op de in het verleden onder de titel Toets des Tijds georganiseerde concerten en activiteiten. Wij vinden dat actuele muziek van componisten uit Nederland – waaronder heel veel wereldberoemde Amsterdammers - hier veel te weinig wordt uitgevoerd. In onze productie krijgen de componisten een podium om als speler hun muziek tot klinken te brengen. Dat geeft de toehoorders een unieke blik op de vele ontwikkelingen in de gecomponeerde muziek uit Nederland.

Locatie:

Het event vindt plaats in de 15 meter hoge vide(met prachtige akoestiek) van Rijks- en Gemeentelijk monument Werkgebouw het Veem aan de Amsterdamse Oude Houthaven met uitzicht op het IJ. Het publiek zit vlakbij de uitvoerende componisten.

Mede mogelijk gemaakt door: