Upcoming Concerts

22nd Apr 2018, 15:00Venue: Werkgebouw Het VeemVan Diemenstraat 412, 1013 CR Amsterdam
Programme: COMPONISTEN SPELEN EIGEN MUZIEK: Janssen, Iofe, Sauer

Programma:

Guus Janssen en Wim Janssen

Maud Sauer en Monique Copper

Igor Iofe en Cinzia Nistico

 

Guus Janssen  is als uitvoerder vooral wereldberoemd als improvisator in zijn eigen trio of als solist maar ook als pianist van het ICP (opvolger van Misha Mengelberg) en de David Kweksilber Big Band. Maar niet veel mensen weten dat Guus is begonnen als organist en dat hij een schitterend klassiek piano examen (Prix d’Excellence) deed. Hij ziet zichzelf vooral als een ‘echte Brahms pianist’.

???? ??????? Wim JanssenDrummer Wim Janssen speelt een rol in vele jazz- en improvisatiegroepen van zijn broer, pianist Guus, zoals de verschillende septetten van hem. Ook maakte hij deel uit van de groep: Cosmos Pictures: met Michael Moore, Oene van Geel , Ernst Glerum en Guus Janssen. Hij speelde in het Palinckxquartet, Paul Termos’ Dubbel Expres, Specs en The Gravitones. In 2001 is hij een van de initiatiefnemers van het As If Trio.

Naast zijn werk als drummer is Janssen ook beeldend kunstenaar. In die hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor een aantal cd-hoezen en maakte hij in de jaren ’80 cartoons van collega-muzikanten voor het maandblad Jazz Nu. Ook was hij jarenlang docent aan de Rietveld Academie en aan de Designacademy in Eindhoven.

Componiste Maud Sauer studeerde hobo aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.
 Als solist trad ze op in de groepen van Maarten Altena en Guus Janssen; Ze richtte haar eigen kwintet op en nam deel aan de eerste Canaille-festivals in Zürich en Frankfurt am Main. Als componist schreef ze filmmuziek voor Frank Diamand en De Ereprijs.

 

Pianiste Monique Copper heeft naast haar reputatie als vertolkster van hedendaags repertoire in binnen- en buitenland naam gemaakt met haar verhalende recitals, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Welbespraakt en meertalig als zij is, heeft zij van deze concertvorm één van haar handelsmerken gemaakt.

 

 

IMG_2612Igor Iofe (1985) studeerde compositie aan het Amsterdams Conservatorium bij Wim Henderickx en Richard Ayres, maar zijn wegen kruisten ook die van Tan Dun, Dmitri Koerliandski en Willem Jeths. Hij studeerde filmmuziek bij Jurre Haanstra.

Igors muzikale reis begon op jonge leeftijd in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent, zijn geboortestad.
Z’n brede interesse bracht Igor o.a. bij het Atlas Ensemble, Looptail en de Nederlandse Film- en televisie Academie.

Cinzia Nistico studeerde klassiek gitaar aan het Conservatorio “G. Verdi” in Milaan en daarna compositieleer aan het Trinity College of Music in London en in Amsterdam.

Ook heeft Cinzia klassiek piano en orgel gestudeerd op de conservatoria in London en Milaan.

Als componist is Cinzia heel actief. Haar muziek is gespeeld in heel Europa en ze componeerde in Nederland voor het Conservatorium van Amsterdam, Gaudeamus Vertolkers concours, week van de kamermuziek 2009, Uitmarkt festival 2009.

BESTEL TICKETS

Tickets bij bestelling online:
€ 18,50/€ 13,50 met korting (Stadspas/65+/CJP/Studentenpas)
Passepartout 21 April twee concerten of 22 April twee concerten € 30,–/€ 20,– met korting
Passepartout al vier concerten € 50,–/€ 30,– met korting
Aan de kassa bij het concert: € 19,50/€ 14,50

In de tijd van Bach, Mozart, Beethoven, Paganini, Chopin of Rachmaninov was het gewoon dat componisten hun werken ook zelf uitvoerden. In de hedendaagse gecomponeerde muziek gebeurt dat -vreemd genoeg- zelden, terwijl het in genres als wereldmuziek en jazz juist heel gebruikelijk is.

Stel dat we Bach, Mozart en Beethoven nu nog konden horen spelen. Dat zou ongetwijfeld verstrekkende gevolgen hebben voor de uitvoeringspraktijk. We halen de oude traditie terug en staan de componisten weer zelf als uitvoerder op het podium. Zij laten horen hoe zij willen dat hun werken klinken, waardoor de diepste lagen van de muziek worden blootgelegd, net zoals dat eertijds in de klassieke muziekpraktijk het geval was. In de interpretatie van de componist komt de essentie van de muziek ongefilterd naar voren en staat authenticiteit voorop. Een componist die speelt, geeft richting aan het luisteren, legt accenten en laat horen wat hoofd- en bijzaken zijn.

In deze tweedaagse productie gaat het om zo dicht mogelijk bij de bron te zijn en te ervaren hoe flexibel componisten soms omgaan met hun werk. Bij de samenstelling van het programma is gekozen voor componisten die bij het uitvoeren van eigen composities altijd extra dimensies weten toe te voegen.

Componisten Spelen Eigen Muziek sluit naadloos aan op de in het verleden onder de titel Toets des Tijds georganiseerde concerten en activiteiten. Wij vinden dat actuele muziek van componisten uit Nederland – waaronder heel veel wereldberoemde Amsterdammers - hier veel te weinig wordt uitgevoerd. In onze productie krijgen de componisten een podium om als speler hun muziek tot klinken te brengen. Dat geeft de toehoorders een unieke blik op de vele ontwikkelingen in de gecomponeerde muziek uit Nederland.

Locatie:

Het event vindt plaats in de 15 meter hoge vide(met prachtige akoestiek) van Rijks- en Gemeentelijk monument Werkgebouw het Veem aan de Amsterdamse Oude Houthaven met uitzicht op het IJ. Het publiek zit vlakbij de uitvoerende componisten.

Mede mogelijk gemaakt door: