Upcoming Concerts

21st Apr 2018, 20:15Venue: Werkgebouw Het VeemVan Diemenstraat 412, 1013 CR Amsterdam
Programme: COMPONISTEN SPELEN EIGEN MUZIEK: Trio Bruinsma, Baas, Verhage DUO BAARS – HENNEMAN

Trio Bruinsma. Baas. Verhage

DUO BAARS – HENNEMAN

 

De Nederlandse jazz-violist en componist Jeffrey Bruinsma is de oprichter van de groep het Bruinsma Syndicaat, die in verschillende bezettingen impressionistische kamermuziek en speelt. De groep is vernoemd naar de geliquideerde topcrimineel Klaas Bruinsma.

Hij componeerde in opdracht van Scapino Ballet in Rotterdam muziek voor een dansvoorstelling van choreograaf Ed Wubbe en voerde de muziek ook live uit bij voorstellingen. In 2006 won hij in het Bimhuis de Deloitte Jazz Award. Hij is violist van het vermaarde strijkkwartet Zapp4.

Geneviève Verhage is een veelzijdige celliste met een grote liefde voor kamermuziek, geroemd om haar muzikaliteit en krachtige uitstraling.

Genevieve Verhage (c) Andrew ZemekVan kinds af aan ontwikkelde zij een grote interesse voor kamermuziek.

O.l.v. Coosje Wijzenbeek was zij jarenlang de celliste van ensemble Fancy Fiddlers. Ook is zij mede-oprichtster van het Ragazze Quartet, waarin ze speelde van 1999 t/m 2013.

Tegenwoordig maakt ze deel uit van Cello Octet Amsterdam en speelt vaak met het Radio Filharmonisch Orkest, Pynarello, het Paradiso Orchestra, s.t.a.r.g.a.z.e., Maarten Ornstein e.v.a.

 

Jazzgitarist en –componist Reinier Baas studeerde aan de Manhattan School of Music in New York en aan het Conservatorium van Amsterdam.Reinier2 Reinier Baas zet sublieme fantasie-opera neer

In 2010 richtte hij de groep The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble, met de saxofonisten Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis, bassist Sean Fasciani en drummer Mark Schilders. Baas trad op op allerlei festivals, waaronder het North Sea Jazz Festival. Verder toerde hij met het kwartet van Ben Bryden door Engeland, met Bright Noise door België en met Ramón Valle in Zuid-Amerika. Hij trad op met Mona Lisa Overdrive en (als gastsolist) het Nationaal Jeugd Jazz Orkest en het New Rotterdam Jazz Orchestra.

 

Ab Baars tenorsax/klarinet/shakuhachi
Ig Henneman altviool

"Twee stemmen die bij elkaar horen zonder volledig in elkaar op te gaan, die
letterlijk met elkaar spelen."
-- Mischa Andriessen

In dit programma "Canzoni di Primavera" zal het voorjaar worden bezongen.
Bandleiders/componisten Ab Baars en Ig Henneman behoren tot de voornaamste
vertegenwoordigers van de jazz- en geïmproviseerde muziekscene in Nederland.


Hun programma bestaat uit eigen werk; improvisaties geïnspireerd op
composities en geheel vrije improvisaties. Het duo is opgericht in 1999 en heeft
sindsdien veel concerten gegeven in Europa, Noord Amerika, Japan en Brazilië.
www.stichtingwig.com
CD "Canzoni di Primavera" (Wig 28, 2018)
CD "Autumn Songs" (Wig 22, 2013)
CD "Stof" (Wig 13, 2006)

video's hier

BESTEL TICKETS

Tickets bij bestelling online:
€ 18,50/€ 13,50 met korting (Stadspas/65+/CJP/Studentenpas)
Passepartout 21 April twee concerten of 22 April twee concerten € 30,–/€ 20,– met korting
Passepartout al vier concerten € 50,–/€ 30,– met korting
Aan de kassa bij het concert: € 19,50/€ 14,50

In de tijd van Bach, Mozart, Beethoven, Paganini, Chopin of Rachmaninov was het gewoon dat componisten hun werken ook zelf uitvoerden. In de hedendaagse gecomponeerde muziek gebeurt dat -vreemd genoeg- zelden, terwijl het in genres als wereldmuziek en jazz juist heel gebruikelijk is.

Stel dat we Bach, Mozart en Beethoven nu nog konden horen spelen. Dat zou ongetwijfeld verstrekkende gevolgen hebben voor de uitvoeringspraktijk. We halen de oude traditie terug en staan de componisten weer zelf als uitvoerder op het podium. Zij laten horen hoe zij willen dat hun werken klinken, waardoor de diepste lagen van de muziek worden blootgelegd, net zoals dat eertijds in de klassieke muziekpraktijk het geval was. In de interpretatie van de componist komt de essentie van de muziek ongefilterd naar voren en staat authenticiteit voorop. Een componist die speelt, geeft richting aan het luisteren, legt accenten en laat horen wat hoofd- en bijzaken zijn.

In deze tweedaagse productie gaat het om zo dicht mogelijk bij de bron te zijn en te ervaren hoe flexibel componisten soms omgaan met hun werk. Bij de samenstelling van het programma is gekozen voor componisten die bij het uitvoeren van eigen composities altijd extra dimensies weten toe te voegen.

Componisten Spelen Eigen Muziek sluit naadloos aan op de in het verleden onder de titel Toets des Tijds georganiseerde concerten en activiteiten. Wij vinden dat actuele muziek van componisten uit Nederland – waaronder heel veel wereldberoemde Amsterdammers - hier veel te weinig wordt uitgevoerd. In onze productie krijgen de componisten een podium om als speler hun muziek tot klinken te brengen. Dat geeft de toehoorders een unieke blik op de vele ontwikkelingen in de gecomponeerde muziek uit Nederland.

Locatie:

Het event vindt plaats in de 15 meter hoge vide(met prachtige akoestiek) van Rijks- en Gemeentelijk monument Werkgebouw het Veem aan de Amsterdamse Oude Houthaven met uitzicht op het IJ. Het publiek zit vlakbij de uitvoerende componisten.

Mede mogelijk gemaakt door: