Upcoming Concerts

21st Apr 2018, 15:00Venue: Werkgebouw Het VeemVan Diemenstraat 412, 1013 CR Amsterdam
Programme: COMPONISTEN SPELEN EIGEN MUZIEK: Wagenaar, Hong

Muziek uit de eerste hand!

Programma:

Diderik Wagenaar - piano

Quang Ngo Hong folks instrumenten,zang en Felipe Noriega live electronics

 

Diderik Wagenaar is een Nederlands componist en

muziektheoreticus. Diderik is een achterneef van de componist Johan Wagenaar (1862 – 1941).

 

 

Samen met o.a. Louis Andriessen, Cornelis de Bondt en Huib Emmer maakt hij deel uit van de zogenaamde Haagse School. Een belangrijk kenmerk binnen deze school is de stuwende ritmische kracht.

 
 

Quang Ngo Hong

is van Zuid Vietnamese afkomst en kwam naar Nederland om aan het Koninklijk Conservatorium zijn klassieke compositie studie af te sluiten. Bijna al zijn werk is voor hemzelf en zijn vrienden geschreven. Hij is een meester in het bespelen van het traditionele vietnamese instrumentarium en beheerst eveneens hele specifieke zeer virtuoze zangtechnieken uit zijn geboortestreek.  

 

 

Felipe Noriega is een Mexicaanse geluidskunstenaar die met zijn laptop als instrument directe geluidscomposities creëert. Een rode draad in zijn werk is het belang van b
eweging, de theatrale en visuele verbeelding.

 

Noriega werkt met theatermakers, dramaturgen, choreografen, dansers, performers, muzikanten en andere componisten.

BESTEL TICKETS

Tickets bij bestelling online:
€ 18,50/€ 13,50 met korting (Stadspas/65+/CJP/Studentenpas)
Passepartout 21 April twee concerten of 22 April twee concerten € 30,–/€ 20,– met korting
Passepartout al vier concerten € 50,–/€ 30,– met korting
Aan de kassa bij het concert: € 19,50/€ 14,50

In de tijd van Bach, Mozart, Beethoven, Paganini, Chopin of Rachmaninov was het gewoon dat componisten hun werken ook zelf uitvoerden. In de hedendaagse gecomponeerde muziek gebeurt dat -vreemd genoeg- zelden, terwijl het in genres als wereldmuziek en jazz juist heel gebruikelijk is.

Stel dat we Bach, Mozart en Beethoven nu nog konden horen spelen. Dat zou ongetwijfeld verstrekkende gevolgen hebben voor de uitvoeringspraktijk. We halen de oude traditie terug en staan de componisten weer zelf als uitvoerder op het podium. Zij laten horen hoe zij willen dat hun werken klinken, waardoor de diepste lagen van de muziek worden blootgelegd, net zoals dat eertijds in de klassieke muziekpraktijk het geval was. In de interpretatie van de componist komt de essentie van de muziek ongefilterd naar voren en staat authenticiteit voorop. Een componist die speelt, geeft richting aan het luisteren, legt accenten en laat horen wat hoofd- en bijzaken zijn.

In deze tweedaagse productie gaat het om zo dicht mogelijk bij de bron te zijn en te ervaren hoe flexibel componisten soms omgaan met hun werk. Bij de samenstelling van het programma is gekozen voor componisten die bij het uitvoeren van eigen composities altijd extra dimensies weten toe te voegen.

Componisten Spelen Eigen Muziek sluit naadloos aan op de in het verleden onder de titel Toets des Tijds georganiseerde concerten en activiteiten. Wij vinden dat actuele muziek van componisten uit Nederland – waaronder heel veel wereldberoemde Amsterdammers - hier veel te weinig wordt uitgevoerd. In onze productie krijgen de componisten een podium om als speler hun muziek tot klinken te brengen. Dat geeft de toehoorders een unieke blik op de vele ontwikkelingen in de gecomponeerde muziek uit Nederland.

Locatie:

Het event vindt plaats in de 15 meter hoge vide(met prachtige akoestiek) van Rijks- en Gemeentelijk monument Werkgebouw het Veem aan de Amsterdamse Oude Houthaven met uitzicht op het IJ. Het publiek zit vlakbij de uitvoerende componisten.

Mede mogelijk gemaakt door: